stavrofora Eufrasia Poiană - (1923 - 2013)
.....apreciată pentru înţelepciunea, răbdarea şi zâmbetul ei. Născută în patria martirilor, la Galeş, lângă Săliştea Sibiului, a crescut cu greu, fără mamă, a învăţat la o Şcoală normală, printre străini, la Sfântul Gheorghe şi Târgul Secuiesc, iar la vârsta de 20 de ani intrase novice la Bistriţa Olteană. Mănăstirea avea 200-300 de maici, iar rânduielile locului şi grija stareţei Olga Gologanu erau cunoscute în toată ţara.
În scurt timp s-a afirmat ca învăţătoare la şcoala ce funcţiona pe lângă mănăstire, obţinând al doilea bacalaureat la un liceu din Râmnicu-Vâlcea, iar în Postul Păresimilor din anul 1945 a devenit monahia Eufrasia.
Avea dorinţa de a învăţa cât mai mult, să cuprindă universul ştiinţelor, să citească şi să fie de folos altora. Învăţătoarea copiilor neajutoraţi s-a înscris la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, cam în aceeaşi perioadă când studia acolo şi Mitropolitul Bartolomeu Anania. Visul lor s-a spulberat prea repede. În anul al II-lea au fost exmatriculaţi tocmai pentru faptul că proveneau din mănăstire şi se încăpăţânau să poarte la cursuri şi laboratoare haine cernite, monahale.
Transferul la Mănăstirea Hurezi în anul 1951 avea să-i confere mari bucurii sufleteşti. Cu recomandarea acestei mănăstiri s-a înscris la Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, unde a urmat cursurile între anii 1954 şi 1958. Cele mai cunoscute stareţe ale mănăstirilor româneşti din a doua jumătate a veacului al XX-lea au absolvit atunci studii de teologie.
Monahia Eufrasia a pregătit sub îndrumarea cunoscutului profesor de teologie Dumitru Stăniloae teza de licenţă cu titlul Doctrina despre Maica Domnului în cărţile de cult. Dintre cei care au contribuit la formarea ei teologică se cuvine să-i amintim şi pe viitorul mitropolit al Moldovei şi Sucevei şi apoi patriarh al României, Justin Moisescu, pr. prof. Ioan G. Coman, prof. Teodor M. Popescu şi alţii.
Patriarhul Justinian i-a încredinţat Catedra de limba şi literatura română la Seminarul Sfânta Filofteia, înfiinţat de el la Mănăstirea Hurezi. Bunele referinţe, calităţile evidente şi tinereţea au recomandat-o pentru o ascultare mai grea, urmând să poarte de grijă necropolei lui Mihai Viteazul....a slujit pe Dumnezeu si obstea monahala la Manastirea Dealu, timp de 45 de ani.... 1960-2005
....răbdarea, suferinţa îndelungată, nelipsirea de la slujbe şi mai ales de la Liturghie, mărturisirea Ortodoxiei şi a monahismului în lumea cea mare, şi pe deasupra zâmbetul...
Dumnezeu să o odihnească în pace, așezându-o întru lumina și iubirea
Sa!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu