“Bine e sa stii, la moarte, ca o dunga lasi - un nume
C-ai sapat la zidul noptii - c-ai murit sa-ti scoti in lume
Din al creierului zbucuim, ca pe-un diamant, ideea.
Urma-ti va fi cunoscuta pe-unde ti-ai pustat scanteia…”
C-ai sapat la zidul noptii - c-ai murit sa-ti scoti in lume
Din al creierului zbucuim, ca pe-un diamant, ideea.
Urma-ti va fi cunoscuta pe-unde ti-ai pustat scanteia…”
- vers din poezia Din Prag - de Alexandru Vlahuta.
Poetul nu se refera la moartea fizica, ci la cea spirituala, dupa cum se poate deduce din versuri si la faptul ca indeamna la crearea unor opere artistice trainice, care sa aiba valoare si dupa moarte.
Si totul se misca - E pur si mouve
- aceste binecunoscute cuvinte au fost rostite de Galileo Galilei.
Galilei afirmase in mod oficial ca Pamantul se invarteste. La vremea aceea, Biserica, nu era de acord cu o asemenea afirmatie, pentru ca era in contradictie cu Scriptura. Trimis in judecata, Galilei a revenit asupra afirmatiilor sale, dar curajos si sigur ca ceea ce spune e adevarat, la sfarsitul procesului a rostit cuvintele: “E pur si muove” (intr-o alta varianta “Eppur si muove”).
Aceasta expresie poate fi folosita atunci cand ti se dau tot felul de argumente pentru a te convinge de contrariul a ceea ce sustii, iar tu, ca sa arati totusi ca ramai la convingerea ta, inchei cu : e pur si muove.
“Lumină, mai multa lumină (Licht, mehr licht)”
- au fost ultimele cuvinte rostite de Goethe pe patul de moarte, la 22 martie 1832.
Semnificatia lor este controversata. Unii dau acestor vorbe sensul lor propriu, adica, in ultimele clipe ale vietii, faimosul scriitor german, simtind in fata ochilor o incetosare, o negura, a cerut sa se faca mai multe lumina.
Alte persoane, dimpotriva, acorda acestor vorbe sensul figurativ de mai multa cultura, mai multa stiinta, mai mult adevar.
Omului destept ii ajunge o vorba - Dictum sapienti sat est
Aceste cuvinte apartin poetului comic latin Titus Maccius Plautus.
Omului ager la minte nu are nevoie de prea multe explicatii, precizari, lamuriri, un singur cuvant ii este de ajuns pentru a pricepe totul.
Sa ma urasca, dar sa se teama de mine - Oderint, dum metuant
- aceste cuvinte sunt citate din tragedia Atreus a poetului roman Lucius Attius si au fost folosite ca deviza de multi regi si dictatori nemilosi.
Daca vrei sa fii iubit , iubeste !
- cuvinte rostite de Seneca- filozof, om de stat, dramaturg si comedian .
Sensul este destul de clar , ca si pe parcursul vietii , daca iti doresti sa primesti ceva, mai intai trebuie sa oferi . Seneca spune ca aceste cuvinte sunt valabile si in iubire.
Douasprezece meserii, treisprezece saracii
Cine se ocupa de prea multe, greu sa le fac bine pe toate.
Un intelectual rezolva problemele.Un geniu le evita- Einstein
In viata trebuie sa stii cand poti sa faci fata unor situatii si cand este mai bine sa nu te implici.
Critica e usoara, arta e grea - La critique est aisée et l’art est difficile
Replica din piesa Le glorieux (Gloriosul), scrisa de Philippe Destouches. Aceste cuvinte sunt folosite de catre cei care creaza opere literare, opere de arta sau alte forme de arta , atunci cand sunt lucrarile lor sunt criticate.
APELE LINISTITE SUNT AMAGITOARE -Se zice despre oamenii tacuti, dar si despre cei care afiseaza o falsa smerenie.
La ce bun atatia prieteni? Unul singur e de ajuns, daca ne iubeste ! - A quoi bon tant d’amis? Un seul suffit quand il nous aimeCuvintele apartin fabulistului francez Florian si fac parte din fabula “Iepurii, prietenii sai si cei doi capriori” si vor sa arate ca e mai bine sa ai un singur prieten bun, sincer, devotat, care te iubeste cu adevarat, decat sa te incojori cu prea multi care iti sunt prieteni doar cu numele.
Trebuie sa mănânci ca să trăieşti, nu ca trăieşti ca să mananci - Il faut manger pour vivre et non pas vivre pour manger
- istoricul grec Plutarh a precizat ca aceste faimoase cuvninte ar apartine lui Socrate.
In zilele noastre, ca si urma in timpurile vechi, aceste cuvinte sunt indreptate acelor persoane care arata o importanta exagerata delectarii gastronomice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu