
Campania "Salvaţi icoanele" a început în noiembrie 2006, ca răspuns la tentativa unor grupări ateist-seculare de a obţine eliminarea simbolurilor religioase din unităţile publice de învăţământ din România.
Mai multe organizaţii, parte a unei rețele internaționale anti-religioase au declanşat o acţiune agresivă a cărei miză finală era eliminarea tuturor simbolurilor şi referinţelor religioase din toate instituţiile publice din ţară, sub motivația că prezența acestora încalcă drepturile omului și discriminează, iar școala ar trebui să fie un spațiu neutru din punct de vedere confesional. Aceleași organizații se opun constant, de mai mulți ani, predării religiei în școli, urmărind propria agendă de marginalizare a actului de credinţă în societate.
Acţiunea lor a primit sprijinul direct şi nemijlocit al unui organism de stat, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Acesta a emis în noiembrie 2006 decizia prin care Ministerului Educaţiei i se "recomanda" să elaboreze un set de norme prin care să fie, practic, prohibită afişarea simbolurilor religioase în şcolile publice din România.
În răspuns, mai multe ONG-uri creştine printre care şi Asociaţia Pro-vita pentru Născuţi şi Nenăscuţi - Bucureşti au format "Coaliţia pentru Respectarea Sentimentului Religios", structură civică informală care a atacat în instanţă, prin reprezentanţii săi, decizia CNCD şi a răspuns, în media, opiniilor adverse. "Coaliţia pentru Respectarea Sentimentului Religios" a beneficiat de sprijinul, oficial sau nu, al cultelor recunoscute în România. O acțiune similară în instanță a fost declanșată și de Ministerul Educației.
Arătând că prezenţa simbolurilor religioase nu a fost impusă prin lege, ci este o expresie a alegerii comunităţilor locale, că icoanele şi crucifixele sunt parte a identităţii culturale şi istorice a poporului român şi nu o agresiune sau discriminare la adresa persoanelor atee sau de alte confesiuni, Asociaţia Pro-vita Bucureşti a reuşit să obţină, în două rânduri, decizia irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, nr. 2393/2008 (ca intervenient în favoarea Ministerului Educaţiei) şi nr. 2794/2009 (ca reclamant), prin care hotărârea incriminată a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a fost anulată.
Accesaţi blogul campaniei "Salvaţi icoanele"
http://provitabucuresti.ro/Salvati-icoanele/campania-salvati-icoanele.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu