Stiati ca...?
Bisericuţa Sf. Atanasie, cunoscută ca biserica Bucur Ciobanul nu nici pe departe cea mai veche biserică din Bucureşti? Săpăturile arheologice au demonstrat că această bisericuţă a fost paraclisul de cimitir al Mănăstirii Radu Vodă (Sf. Troiţă) şi nu este mai veche de veacul al XVII-lea.
Caru’ cu Bere, o adevarata legenda vie si totodata una dintre cele mai vechi berarii ale Bucurestiului, a fost deschis in 1879 in vechiul han Zlatari si, dupa 20 de ani, s-a mutat in Strada Stavropoleos, unde il putem intalni si astazi. Beraria este un loc incarcat de traditie unde fiecare obiect are propria poveste. Este unul dintre putinele locuri ale Bucurestiului unde parca nu s-a schimbat nimic, iar arhitectura aminteste celor care-i calca pragul de ce Bucurestiul a fost considerat odata micul Paris. Picturile murale, vitraliile si balustradele sculptate sunt elementele distinctive ale berariei.
..Pe locul fântânilor din P-ţa Unirii s-au aflat nişte case şi grădini mari ale familiei Brâncoveanu?
Pana in 1985, printre cele mai lungi linii de autobuz era 331, care pleca din Damaroaia, pe traseul Piata Presei – Dorobanti – Romana – Universitate – Unirii – Vacaresti – Piata Sudului ajungind tocmai la capatul Berceniului, in Metalurgiei?
Pana la Revolutie, biletele de tramvai erau mai ieftine decit cele de troleibuz, care la rindu-le erau mai ieftine decit cele de autobuz? O calatorie cu tramvaiul costa 1 leu, cu troleibuzul 1 si 50 de bani, si cu autobuzul 1 leu si 75 de bani.
Pana in 1964, pe axa Nord-Sud (actualele bulevarde Lascar Catargiu, Magheru, Balcescu, Bratianu) si pina in 1957, pe axa Est-Vest (Pache Protopopescu, Carol I, Regina Elisabeta) circulau tramvaie?
Forma coruptă a numelui BUCUREŞCI folosită la sfârşitul sec. al XIX-lea şi începutul celui de-al XX-lea se datorează transcrierii literă cu literă din alfabetul chirilic (БUKUPEΨи - BUCUREŞCI). În perioada trecerii de la alfabetul chirilic la cel latin, litera Ψ - şc(i) asemănătoare cu un trident a fost tradusă fidel, exact cum se auzea, deşi în vorbirea curentă se pronunţa BUCUREŞTI.
În parcul din jurul Sălii Palatului şi a cinematografului Union au existat până după al Doilea Război, 3 biserici. Biserica Brezoianu, pe locul blocului cu parfumerie şi timbre, biserica Sf. Ionică vis a avis de cinema Union şi biserica Stejarul, către biserica luterană.
Pana la mijlocul anilor 80, Bucurestiul avea 30 de linii de transport de noapte? Acestea uneau Piata Unirii de principalele cartiere
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu