"Sufletul meu se înfricoşează şi se cutremură când se gândeşte la Slava Maicii lui Dumnezeu, mintea mea este slabă şi inima săracă şi neputincioasă....sufletul meu se înspăimântă de o asemenea îndrăzneală, dar iubirea mă împinge să nu ascund recunoştinţa mea faţă de milostivirea ei." (Sfântul Siluan Atonitul).
Noi toţi trebuie ca să avem evlavie către Maica Sfântă căci de nu ar fi ea în Ceruri, lumea noastră s-ar fi pierdut demult. Ea pururea stă în genunchi şi se roagă Preasfintei Treimi pentru noi. Ştim oare cine este Maica Domnului? Împărăteasa Heruvimilor, Împărăteasă a toată făptura. Ea este scara către Cer, Cădelniţă Dumnezeiască, Biserică a Preasfântului Duh , Cămara Întrupării lui Dumnezeu, Uşa vieţii, Uşa cea încuiată prin care nu a trecut nimeni...decât Domnul nostru Iisus Hristos."Proorocul Iezechel" (cap 44.2)"
"Câtă milă o să aibă Maica lui Dumnezeu de cei ce au cinstit-o pe ea şi au lăudat-o! Şi câtă urgie o să vină peste cei ce nu au crezut în sfinţenia ei! La icoana Maicii Domnului cu Pruncul în braţe, vezi cerul şi pământul. Domnul reprezintă cerul şi Maica Domnului pământul. Ea este din neamul nostru. Braţele Sale sunt mult mai puternice decât umerii heruvimilor şi serafimilor. Ea ţine pe Cel ce a făcut cerul şi pământul şi toate cele văzute şi nevăzute. Pururea se roagă Fiului său pentru iertarea păcatelor noastre."
,,În hitonul ei cernit, Măicuţa Domnului veghează din dreapta altarului. Rar este întristată şi mustrătoare...Refugiată într-un surâs abia desenat pe buze, cu întreaga ei bunătate se revarsă asupra noastră.
Privind-o te bucuri şi speri...Maica Domnului este mijlocitoare, plină de har, unică, duioasă şi grabnic-ajutătoare. Chipul ei serafic capătă străluciri aparte....Te apropii sfios în faţa icoanei Sale, te reculegi tăcut preţ de câteva minute la lumina tremurândă a candelei...La ea nu trebuie să vii cu rugăminţi şi vorbe multe, cu gesturi şi închinări teatrale! Îţi ştie prea bine necazul şi durerea de cum ai păşit în biserică şi ţi-ai ridicat gândul le ea. Trebuie doar să crezi şi să nu îţi pierzi nădejdea.
Din toate icoanele, (de sfinţi, arhangheli şi apostoli) cea mai bogată în reprezentări este Preasfânta Fecioară. Este prezentă peste tot, în cele mai importante momente ale vieţii Mântuitorului: de Bunavestire, la ieşirea din Betleem, în Duminica Floriilor, cea purtătoare de stâlpari, la piciorul Sfintei Cruci în ziua Patimilor, la Înălţare sau la marile praznice de peste an.
Chipul ei alungit şi fără prihană, cu ochi negri şi uşor aplecaţi spre podea, umple întreaga biserică. Nu e "frumoasă" şi nu are o statură anume...E dincolo de canoanele noastre lumeşti ca o transfigurare a maternitaţii neprihănite, aşa cum o înfăţişează "Erminia Bizantină" a lui Dionisie din Furna:,, Chipul de culoarea grâului copt, cu părul gălbui, ochi vioi şi curaţi, având în ei vederi de nuanţa olivelor, sprâncene lungi şi puţin negre, nas potivit cu nările mijlocii şi mâini lungăreţe cu degete asemenea alaturându-se fiinţei sale simple şi fără vreo împodobire omenească...doar nişte veşminte cu un fel de vopseală... şi mai presus de toate era într-însa multă frumuseţe divină...,,
În van îţi alegi cuvinte să o descrii, căci nu dulceaţa feciorelnică a trăsăturilor, nici linia grăbit rotunjită a bărbiei contează. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu e pecetluită şi tăcută ca un suspin.Privindu-i icoana, îţi vine să-i săruţi mâinile alungite şi uşoare ca nişte aripi de înger, alintând-o cu toate numele pământului într-o sonoritate de poem mistic: Miluitoarea, Povăţuitoarea, Degrab-ascultătoarea, Împărăteasa cerurilor, Platytera, Theotokos, Izvor dătător de viaţă, Dulcele sărut, cu lapte-hrănitoarea, Bucuria tuturor, Trandafirul neveştejit, Luceafărul dimineţii, Crinul neatins, năstrapa de aur, Pantonausa cea vindecătoare de boli fără leac, Lăcaşul luminii, Împărăteasa tuturor, Doamna Îngerilor şi Acoperământul lumii.
Nu poate fi o întâmplare că cele mai multe icoane făcătoare de minuni aparţin Maicii Domnului. În ortodoxie ele poartă mai multe nume pentru unul singur, aceeaşi figură în mai multe ipostasuri: Axionita este Preacurata, Glycophilusa –este dulcele sărut, Dezmierdătoarea o reprezintă cu obrazul lipit de Fiul fără de început, Zoodokos- este Rugătoarea, iar Eleousa –cea milostivă....
În înaltul bolţii centrale sau zugrăvită deasupra altarului ţinând Pruncul în dreapta (ca la greci) sau stânga, lângă inimă (ca la noi), prinsă într-un cearcăn de lumină sau pe lemnul unei icoane, i se mai zice când Panahia când Tânguirea, asa cum o vestesc monahiile de la Agapia.
La mănăstirea Neamţ se află Maica Domnului cu trei mâini. Legendă întărită de o altă icoană de la mănăstirea atonită Hilandaru; vorbeşte despre un pictor bisericesc căruia turcii i-au tăiat mâna, pentru a nu termina niciodată icoana abia începută. Plângând amarnic şi rugându-se întreaga noapte, omul a adormit într-un târziu. Împresionată de suferinţa dar şi de râvna călugărului zugrav, Maica Domnului a coborât din icoană şi i-a pus mâna la loc. Când s-a sculat, monahul avea să vadă minunea: nu numai că era întreg şi vindecat, dar în josul icoanei apăruse desenată o a treia mână, de altă culoare, aşa cum se poate vedea şi astăzi în paraclisul mănăstirii nemţene.
Zugrăvită în icoane pe lemn sau pe sticlă, Maica Domnului se arată învăluită în singura ei bogaţie: mila şi ajutorul pentru cel aflat în durere. În rest pe catapeteasmă, în tâmpla bisericii sau la altar, stă mereu cu un pas în urmă, în umbra Fiului, cu adânc respect, aşa cum este amintită în Sfânta Scriptură, unde găsim o singură propoziţie rostită de ea, dând sfat ucenicilor la nunta din Cana Galilei: "Faceţi ce spune El!"...
Preacurata veghează...ea este limanul şi pavăza noastră. La ea găsim alinare, înţelegere, odihnă şi ajutor. Ea este purtătoare a rugăciunilor noastre către cer. Fără ea am fi pustii, orfani, rătăciţi şi fără sprijin.
Din mica iconiţă pe care o ţinem la piept, sau dincolo de veşmintele ferecate în argint, Maica Domnului îşi desface braţele de la un hotar la altul al pământului şi ne cuprinde pe toţi, îndemnându-ne să îndrăznim a ne ruga icoanei sale.
(licenta 2008....)crispopaa®copyright
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu