Ce este prietenia si cum este ea inteleasa....
Prietenia poate fi inteleasa ca o unitate de sentimente, simpatii, idei comune sau mai putin comune, de principii prin care se apropie doua sau mai multe persoane.
sau
Prietenia poate fi inteleasa ca o profunda apropiere sufleteasca .Oricine doreste sa aiba un prieten bun, caruia sa i sa poata destainui. Dar cati dintre noi il poate asculta cu tot sufletul si poate chiar ajuta pe semenul sau?
De ce nu stim cu totii sa apreciem prietenia adevarata cu ochii sufletului si nu doar a fizicului.
“Un om frumos este o bijuterie care in timp se uzeaza, iar un om bun este si ramane vesnic o comoara.”
Oare intelegem toti sensul cuvantului prietenie?
A fi prieten nu inseamna numai distractie si bani.Asta in nici un caz nu este o prietenie.
Azi tinerii sunt influentati de un curent de conceptii din filme (cel mai des americane) sau reviste prin care prietenia este inteleasa ca un amestec de indrazneala si nebunie.
Este dificil in viata sa fii singur, sa nu ai un prieten caruia sa-i vorbesti, sa nu ai cu cine sa-ti imparti bucuriile, sa nu ai un umar pe care sa plangi (la nevoie).
Este un dezastru sa n-ai cu cine sa razi, sa gandesti, sa meditezi.
Se spune ca generatia noastra este o generatie fara limite, asta inseamna ca nu ii lipseste nimic si totusi ii lipseste ceva, esentialul: prietenia.
Ar trebui sa ne dezvaluim gandurile acum cand inca mai putem. La aceasta varsta ne dorim sa fim cu cineva cu care sa ne intelegem reciproc.
Noi toţi dorim şi vrem să avem prieteni, dar nu toţi prietenii sunt buni...
Acel prieten bun, care nu te lasă la greu, căci despre acest prieten vreau să vorbesc, cred că are multe calităţi ce trebuie amintite.
Acest prieten bun este atent, ştie să observe când ţie greu, este acolo unde şi când ai nevoie.
- ştie să se comporte frumos, are capacitatea să iubescă necondiţionat,
-nu va avea despre sine o părere mai bună, ci este egalul tău,,
-va avea întotdeauna ,,o uşa deschisă,, şi va fi gata să te primească cu dragoste.
Pe drumul vieţii, greu şi anevoios, atunci când întâmpini greutăţi acest prieten
-va şti să se uite înapoi, să se întoarcă, să îţi dea mâna, să te ajute să te ridici şi mai mult să te ajute să mergi mai departe.
- nu va căuta să facă ce-i place lui ci va căuta să facă ce îţi place şi te ajută pe tine.
- nu te va judeca şi va găsi circumstanţe atenuante pentru tine,
-va fi lângă tine şi te va ajuta să cauţi soluţii de rezolvare la problemele tale... Greutăţile tale vor fi şi greutăţile lui, bucuriile tale vor fi şi bucuriile lui, va plânge alături de tine şi va râde alături de tine
- va şti să simtă alături de tine, cand vei fi bolnav si va simţi durerea la fel ca tine.
Acest prieten bun este blând şi milos.
Un bun prieten este capabil sa ierte si sa uite.
-nu te va jigni, nu îţi va vorbi urât sau va rade de tine..
- prieten care nu te dezamăgeşte, ci îţi este credincios, care nu se va preface niciodată in gesturile lui fata de tine. Va fi constant in prietenia lui si mai ales sincer si deschis fata de tine.
- va sti să se îngrijească de tine,(prietenia este ca si o floare...trebuie sa ii acorzi atentie, caci altfel se va usca)
-iti va simti lipsa si te va cauta ori de cate ori ii va fi dor chiar in ciuda distantei sau a unor dispute.
Lipsa ta va fi completată de surplusul lui, ce este al lui este şi al tău.
Un bun prieten
-îţi va da speranţă
-te va face să fii tare,
-te va motiva pentru a merge mai departe atunci când tu nu mai poţi şi nu mai vrei,
-te va ocroti si se va ruga pentru tine.
Inima lui va bate în acelaşi ritm ca şi inima ta, te va înţelege şi te va îngădui cu toate slăbiciunile tale.
E greu să îl găseşti si poate toate lucrurile astea par imposibile.. dar... dacă ai reuşit acest lucru cred că poţi fi fericit!
“Prietenia este rodul timpului, ii trebuie ani sa se coaca, in timp ce dragostea este ca fulgerul, uneori nascut din furtuna”.(G.Garibaldi)
“Prietenia precede dragostea, apoi o imbogateste” (Marin Preda).
“Prietenul adevarat la nevoie se cunoaste! ”.
Da, multi dintre noi ne laudam ca toti din jurul nostru ne sunt prieteni si avem un mare numar de prieteni, dar cu siguranta acest lucru nu este real.
In general, prietenii nu se pot numara pe degetele de la o mana, deoarece adevaratul prieten este cel care iti este alaturi atat la bine cat si la greu.
Sunt oameni care sunt alaturi de ceilalti doar in momentele frumoase ale vietii, ce se petrec de-a lungul timpului, iar cand celalalt trece cel putin printr-un impas acestia ii intorc spatele brusc, pentru a nu-si complica viata cu problemele lui.
Un asfel de om nu se poate numi prieten adevarat.
De obicei in ziua de azi, cei mai multi dintre oameni sunt falsi.Greu mai poti gasi un om cinstit din toate punctele de vedere; consider ca este prieten doar cel ce iti este alaturi la bine si la greu/
Apreciez din tot sufletul o prietenie sincera si mi-as dori ca si ceilalti sa faca la fel, dar acest lucru este aproape imposibil....sincer inca mai sper in capacitatea oamenilor de a fi mai buni...
Nu pot intelege de ce uneori suntem atat de rai si nu putem incerca sa avem un suflet mai bun, sa-i ascultam mai mult pe prietenii nostri si sa-i sprijinim pe acestia din punct de vedere moral cel putin cand ei au nevoie de noi! Am observat ca unii au puternica placere de a-si bate joc de oamenii cu suflet bun. Toata lumea este atenta la ambalaj , insa continutul este uitat de cele mai multe ori...
O vorba buna, eu consider ca are valoarea unei comori morale pentru sufletul uman, dar din nefericire nu stim sa apreciem toti acest lucru.
Mai exista acele situatii in care prietenii pot fi falsi si in acesta situatie se adevereste motto ul.
‘Fereste-ma Doamne de prieteni, caci de dusmani ma feresc singur!’
Un singur sfat esential...
Selecteaza-ti prietenii !Nu uita ca adevaratii prieteni dintr-o viata nu se pot numara pe degetele de la o mana si incearca sa acorzi in sensul propriu al prieteniei o parte a sufletului tau doar celui care merita spre... a nu fi dezamagit intr-un final...
Sa fii iubit/a si sa te bucuri de prieteni adevarati!
P.s...Si poate ca unii din noi l'au si gasit deja....in Hristos. Ferice de ei!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu