Biserica Sf. Spiridon Nou
Adresă: Calea Şerban Vodă nr. 29
Hram : Sf. Spiridon al Trimitundei făcătorul de minuni şi Sf. Visarion Episcopul Larisiei
Se prea poate sa-i fi remarcat turlele inalte cu cupole verzi vizibile din bulevardul Dimitrie Cantemir, sau poate o stiti numai din auzite. Cert este ca aceasta biserica atrage privirea oricum, iar istoria ei, desi nu foarte lunga, merita spusa.

Se poate afirma ca Sfantul Spiridon Nou este cea mai mare biserica ortodoxa din Capitala, fiind, de exemplu, mult mai impunatoare decat Catedrala Patriarhala.
Povestea incepe in anii 1767-1768, cand Scarlat Ghica, domnitorul Tarii Romanesti de atunci, a decis construirea unei manastiri in apropierea Pietei (ma refer la actuala Piata a Unirii).
Povestea incepe in anii 1767-1768, cand Scarlat Ghica, domnitorul Tarii Romanesti de atunci, a decis construirea unei manastiri in apropierea Pietei (ma refer la actuala Piata a Unirii).

Vedere aeriana a Bucurestiului in 1859,
cu proaspat-terminata biserica (dreapta imaginii).
Manastirea domneasca a supravietuit numai pana in anul 1852, cand, cu acordul domnitorului Barbu Stirbei si al Mitropolitului Nifon al Ungrovlahiei, s-a hotarat construirea pe acel loc a unei catedrale.

Noua biserica Sfantul Spiridon din
mahalaua Serban Voda, in anul inaugurarii (1860).
Aceasta urma sa fie terminata in 1858, fiind clar vizibila de la departare, printre casele mici care alcatuiau atunci Bucurestiul. Biserica Sfantul Spiridon Nou este sfintita in anul 1860, in timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Sfantul Spiridon Nou, vazuta
din Piata Mare (Unirii).
Devine rapid unul din simbolurile Bucurestilor, fiind prezenta pe ilustratele postale si fotografiile din acea epoca. De asemenea, ghidurile turistice recomandau strainilor care vizitau Principatele Unite si mai tarziu, Regatul Romaniei, oprirea neaparata la Sfantul Spiridon Nou.

Ilustrate din vremea Regelui Carol I.
Biserica este vizibila dintre case.

Biserica vazuta din Calea Serban Voda,
la inceput de secol XX.
Cutremurul din 1977 a avariat iarasi biserica, iar lucrarile pentru constructia metroului (inaugurat in 1979) au avariat si mai mult structura de rezistenta. Atunci, altarul s-a rupt de biserica. Nicolae Ceausescu nu a ezitat, asadar, sa o treaca pe „lista neagra”, ce cuprindea bisericile care urmau sa fie demolate. Din fericire, in urma interventiei Patriarhului Teoctist, Sfantul Spiridon Nou a fost salvata.

Anul 1990. Nu toate cupolele fusesera
revopsite in verde.
Au urmat apoi lucrarile de reconsolidare si restaurare, iar resfintirea a avut loc in 1990.

Perspectiva din curtea bisericii.
In prezent, biserica este bordata de blocuri la dreapta si la stanga, insa tot poate fi zarita usor datorita monumentalitatii sale.

Detaliu asupra turlelor laterale,
pozate in zile diferite.
Situata in Calea Serban Voda, biserica beneficiaza de o arhitectura cu totul deosebita. Are o turla centrala si alte doua, mai mici, in fata. La 28 metri inaltime, catedrala este construita in stil gotic, cu influente specific romanesti.

Altarul.

Spre turla centrala.

Vitralii si picturi.
Interiorul este ornat cu coloane de marmura si vitralii executate la Viena. Picturile murale ale lui Gheorghe Tattarescu (1862) au influente renascentiste.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu